Libri

S’NA KA BRAKTISUR ËNDRRA (cikël poetik)

Ismet ALIU

S’NA KA BRAKTISUR ËNDRRA
( cikël poetik )

KJA BIBLIKE NË FUND TË SHEKULLIT XX

Mbreti im Dioklician
Dheu kish Ethe, vapë jeta, qielli
Ikja biblike zvarritej me kuaj frike
Me rropulli nëpër këmbë

Mbreti im mos më akuzo…

Ma vodhën qumështin e luleve
Mitet,Qiellin, Hartën ma zhbënë
Nata e Shekujve Hije pati lëshuar
Mbreti im Dioklician
Pastaj
Mjegulla, Ujërat ranë
U ktheva. Në hi e gjak e eshtra ngrita Kullën…

Mbreti im Dioklician
Të gjallë e të vdekur s’na ka braktisur Ëndrra
T’i mbledhim Gjymtyrët te Vjedhësit e Dheut
Të bëhemi Trup i tërë

NJERIU I MIRË

Foli me vetëveten në pyll
Iu shua një Yll

Ani se mali s’kishte Sy
harroi që ka Veshë

Ra ai Vesh pylli
Atë natë iu dogj Fylli

Ai u ngjall në një legjendë
Anise Kënga i vdiq

E Gjahtari i marri
Në KurrëkundHiq

NË KUJTIM TË CUFËS

( me rastin e njëvjetori të shkuarjes në amshim )

Në ndërrim motesh
Pa e kryer dordalecin për nipër e mbesa
Ike…

Në kurthat e mallit, Mik
Na tradhtoi loti, lotPloti – O
E tash hakërrimë zjarri na ka malli
Cuf’ – O

Koha tjerri çaste ditë
E rrodhi, rrodhi….

Vera u poq në degë të kulumbrisë
Hapi qepallat syri i blertë i barit
Pastaj
Ikën dallëndyshet,
Sërish erdh Kalorësi i Bardhë
E Ti?


Ti burrë aq shumë na lë mallë..

FQINJI IM KRIMINEL

Kokën e kishte
Shpellë Dhelprash

Mendimin sall Dimër
Ku kultivonte
Trëndafila të Zez

E stina e Ëndrrës barbare
Qershitë s’t’i poqi kurrë

Gjaku i Hartës së prerë
Të zuri si ankth me vrerë

2.

Tek dhunoje gra,
Dëboje njerëz
T’i ra egoizmit Lia e Qenit
E t’u dogj Etja Mesjetare

Prijës dhe varrmihës…

Akademisë tënde t’i ra Morti
Në Moh harrimi
Fshehurazi të varrosi

Në fushën pa fund
Ku mrizonin Delet e Zeza
Ku turpi të fshihej në Mjegulla

FLAMURI

Frymëmarrja e tokës
Me të lashtat e gjakut tim

Koka
Dhe mendimi i lirë
Që përthekon Atdheun
Është F l a m u r

( 1987 )

1999*

Pa dhënë ferk
Qe thyer Dita në kurriz

Në atë asDritëasTerr
Na përgjonte frika
Na hante Syri i Habisë…

Na u rritën mjekrat
Grave u shteruan gjinjtë

Kot pritëm
Një jetë e më shumë
Mëngjesi nuk erdhi

Erdhën Ata
Fillimisht Zotit të Shtëpisë
ia nxorën sytë
Pastaj e kallën shtëpinë

Ç fat…
Ai nuk e pa Lonin
Kur e futen në tenxhere
___________
Kot më flisni… Nuk mund ta harroj…

DIMËR 1956/57

Motmot: Shekull
Sall një Stinë
Bërtimë

Zemra Gropë
Thellimë. Shpirti vrimë

2.

Gjak
Dëborë
Dhe Ulurimë…

O Zot
Një jetë njeriu
Vrimë Miu

Stinë prej Bore…

IM ZOT DHEU IM

Udhës udhësh im Zot Dheu im
Ti i vetëm në Udhë ecën
Shekullon Shekujve
Qiejt e Natës idiote
Lëshohen mbi Ty
Ti s’ke frikë nga Errësira
Por frikësohesh
Se Udhët mund të ikin
E të mbetesh pa Udhë
Udhës Udhësh im Zot Dheu im

______________________________

ISMET ALIU

u lind në vitin 1957 në fshatin Balaj, Ferizaj, është shkrimtar shqiptar.

Është prezentuar në panoramën poetike (antologji) “Rrjedh e lë gjurmë” (Bota e re,1984) të studentëve të Universitetit të Prishtinës,poashtu është prezentuar në librin “Katërmbëdhjetë autorë” 1986, libër i djegur me vendim të gjyqit. Autori për veprat e tija është shpërblyer shumëherë. Ndër shpërblimet më të çmuara është ai i SHSHK për tregim dhe ai i “Flakës së janarit”.

Gjatë viteve 93/94 ka qenë redaktor dhe kryeredaktor i revistes “Zgjimi”. Ka në dorëshkrim disa vepra poezi e prozë.

Është prezentuar në /* FJALA POETIKE */ – Antologji e poezisë shqipe në Kosovë, bot. Balkan Free Press dhe Jalifat Publishing, 2013

Herë pas herë shkruan edhe esse, recensione e vështrime

VEPRAT LETRARE

“Rrathë në hapësirë”, “Rilindja”, Prishtinë,1987
“Babai i pasjellshëm”, “Rilindja”, Prishtinë,1989
“Vrasja e indiferencës”, “Rilindja”, Prishtinë,1990
“Ëndrra me krahë dylli”, “Buzuku”, Prishtinë,2007
“Në anën tjetër të pasqyrës”, “Ura”, Ferizaj,2010
“MURI I QELQTË mes mortit e jetës”,”Faik Konica”,Prishtinë, 2011

You Might Also Like