Teatër

Në kuadër të Kosovo Theatre Showcase u dha shfaqja “Kopshti i Hijeve” nga Sarah Hehir dhe Nastazja Damaradzka 

Shkruan: Erisa Bahtijari
Sot, më 26 tetor në Gjilan është zhvilluar në program të Kosovo Theatre Showcase shfaqja “Kopshti i Hijeve” nga Sarah Hehir dhe Nastazja Damaradzka.
Kosovo Theatre Showcase është ngjarje vjetore e teatrit e cila çdo vit mbledh në Prishtinë, Gjilan, Ferizaj dhe disa qytete të tjera të Kosovës programues festivalesh, kritikë e profesionistë të tjerë të teatrit. Para publikut shfaqen rreth 10 shfaqje e performanca teatrore nga Kosova, dhe rreth 5 të tjera nga rajoni dhe Evropa.
Shfaqja “Kopshti i Hijeve” tregon historinë e familjes Bogujevci: fëmijët e parë që dëshmuan në një gjykatë për krimet e luftës. Kopshti i hijeve ekziston në skenë si një botë paralele e kujtesës dhe e ardhmeve alternative. Me një këmbë në Mançester dhe një në Kosovë, familja zë një hapësirë shumë private në një arenë shumë publike. Nëpërmjet fëmijëve që mbijetuan, ne mësojmë për humbjen e tyre dhe qëndrueshmëria është e nevojshme për të kërkuar drejtësi kundër mosmarrëveshjeve. Llogaritë e luftës dominohen kryesisht nga zërat ushtarakë meshkuj; kjo shfaqje feston llojin e fuqisë që nuk ulet në peshën e një arme. Kopshti i hijeve është një shfaqje bashkëpunuese, multimediale e zhvilluar me një ekip ndërkombëtar dhe prodhuar nga Teatri i Gjilanit.
“Ne besojmë fuqishëm se përgjigja më e fuqishme ndaj së keqes dhe padrejtësisë është të ndajmë historinë tonë. Nëpërmjet tij, ne synojmë të ruajmë historinë tonë, të edukojmë, të frymëzojmë, të fuqizojmë dhe të kontribuojmë në ndjekjen tonë të drejtësisë. Ky interpretim teatror është veçanërisht domethënës, duke hedhur dritë mbi jetën tonë para dhe pas masakrës tragjike, jo vetëm mbi ngjarjen” – Fatos Bogujevci.
E kuruar nga Qendra Multimedia dhe e organizuar në bashkëpunim me teatro e asociacione të tjera teatrore, kjo platformë skenike synon që për çdo vit të sjellë disa nga krijimet më mbresëlënëse dhe të arrira të teatrit në Kosovë.
(Autorja është gazetare praktikante në Gazetën Online kryelajmi.com)

You Might Also Like