OPINION

Epoka Demaçiane

  Izmi Zeka

Edhe pafundësisht të shkruhet epoka Demaçiane është e vështirë të portretizohet  dhe të zhveshët  ashtu si duhet dhe të shtjellohet mbi bazën shkencore  dhe historike. E themi këtë për dy arsyeje të veçanta të cilat marrin kohë dhe hapësirë por përveç kësaj dhe disonanca krijon pamundësi për  një vështrim  realist dhe pa qenë i ndikuar.

E para  ose fakti i të jetuarit në një kohë kur jeta kishte çmimin e vet dhe ngritja mbi këtë çmim dhe e dyta refleksioni përtej një Kosove të vogël dhe të panjohur ndërkombëtarisht.

Epoka Demaçiane më shume  se sinonim është ide projekt, platformë që historia e Evropës  pak  njeh  projektues të kësaj filozofie. Filozofia Demaciane   përdallim prej të tjerëve të Ballkanit e më gjerë ka konceptin jo figurën  idenë jo individin me një fjalë tërësinë  dhe lirinë si aspekt fondamental jetësor. Analizat historike e shkencore nise mbi substancën  e veprimit dhe fakto grafisë si element bazë për ndërtimin e ngjarjeve dhe përjetimeve   në kohë duke sintetizuar  fondamentin e të arriturave mbi bazën e  shperfaqjeve  tokësore të ngjarjeve, kohërave, rezultateve, momenteve, kthesave e shumë faktorë të tjerë. Nga këto premisa  epoka Demaçiane   ruan ndërtimin e një kompleksiviteti shtetëror  të konfiguruar  natyrshëm  mbi idenë  universale  e që janë të drejtat për gjithë njerëzimin pa dallim.. Kjo dhe është arti   që  gjysmën e dyte të shekullit XX dhe fillimi e shekullit XXI e kthejnë  në idenë, programin  që kalonte pragun  e individit  të shikuar nga këndi i paqes dhe stabilitetit të popujve.

Deamaçianët paraqesin filozofin  praktike të rezistencës  aktive  deri në çlirim por edhe luftën  për  drejtësi   për të gjitha pa dallim etnie që nga kultura Evropiane është filozofi e re  dhe shume e rëndësishme për emancipimin ballkanik e përtej saj. Studiuar këtë filozofi del në pah humaniteti dhe  emancipimi shoqëror  që botës  së alarmuar i ndihmon në rrugëzgjidhje  përtej individit dhe mundëson zgjidhje të pranueshme në çdo moment.

Historia  e shqiptarëve  njeh epokën e Skënderbeut, epokën e rilind aseve që bënë kthesë dhe tani  lirshëm mbi çfarëdo baze shkencore shohim epokën e  kthesës që në trajtimin historik kemi Epokën Demaçiane.

II

Madhështia e një populli nuk qëndron tek forca e tij, as te madhësia e tij… Madhështia e një populli qëndron tek shpirti i tij. Vetëm një popull me shpirt të madh mund të lind njerëz të mëdhenjtë, njerëz që kohën e tyre e kthejnë në epokë të njerëzimit, njerëz që nga thjeshtësia e tyre, ngritën e bëhen heronj të kohës së tyre. I tillë ishte baca Adem. Ai u ngrit nga vegjëlia, sfidoi regjimin më te tmerrshëm të kohës dhe si një yll ndriçoi shpirtin dhe mendjen e njerëzve të shtypur, njerëzve të përbuzur e të nënçmuar, njerëzve që kërkojnë dhe meritojnë lirinë.

Ai e shënoi epokën e tij, me guxim, me dije, me humanizëm… Ai e sfidoi vuajtjen, e sfidoi dhembjen e trupit e shpirtit, robërinë e ktheu në luftë për liri…

Ky njeri i këtij populli të vogël në numër, ndriçoi si një rreze dielli në qiellin e turbullt të Evropës. Ai i dha njerëzimit shembullin e njeriut të mirë, shembullin e mundësive të pafundëta njerëzore… Jetën e tij dhe veprën e tij e ktheu në një epokë të njerëzimit, vuajtjet e tij i shndërroi në një besim për njeriun (tamam si Jezusi), fjalët e tij u shndërruan në një dashuri për kombin e për njerëzimin…

Kreatori i politikës moderne në Kosovë dhe projektuesi  i saj Ukshin Hoti  për të gjallë të Adem De maçit shkruan citoj, vazhdon shkrim

…Për këtë shkak figura e tij e rëndomtë në mënyrë gati të padiskutueshme kaloi në legjendë; u tret në shpirtin e gjallë të popullit dhe u mishërua me ëndrrën e tij shekullore; De maçi dhe populli u bënë një. Nuk ishte më tutje vetëm një bir i denjë i popullit, por gati vetë populli. Për politikën tani e tutje ishte i rrezikshëm, për aq sa ishte i rrezikshëm vetëdijesimi politik i popullit shqiptar. Dhe këtë ai e artikuloi me inteligjencën e tij të mprehtë; me shpjegimet e thjeshta, por definitive dhe të prera; me referencat e tij- shpatë që copëtonin, por që nuk thernin.

Më mirë dhe  fjalim profetik se Ukshin Hoti për De maçin është e vështirë të gjendet  në  shkrimet tona. Ukshin Hoti si politikan, ,orator, shkencëtar Adem Demaçin e zbërthen deri në imtësi   dhe tregon për peshën  që ka ky  njeri i shndërruar në mit.

Kjo profeci e Ukshin Hotit për Demaçin  ë bënë   të paprekshëm  shekullin e kaluar vetëm sa

i shton  realitetin  dhe diferencën  ndaj të tjerëve dhe vlerësimit kohë.

Epoka Demaçiane   ka vijëmsin iku dy pole te ndryshme i kap natyrshëm dhe i përçon  në  vlerën njerëzore. Koncepti i tillë   shtrihet  përtej krijesës njerëzore qa ai   e koncepton të madhërishëm dhe të paprekshëm nga askush pra ai nuk njeh pushtues, as edhe barbar të çfarëdo ngjyre të jenë.

Kush më mirë se në epokën e tij  u ngrit mbi  dallimet njerëzore, mbi të drejtën e popujve për të qenë të lire dhe nga kjo  kemi qëndrueshmërinë   deri në flijim  për   civilizimi evropianë dhe jo vetëm kaq mbi  vlerat universale të qytetërimit botëror.

Përmendët shpesh Nelson Mandela apo filozofia e Mahatma Gandit   dy figura emblemat ike të një procesi  jo të lehtë  që bota thirren  herë pas here në vlerat e tyre.

De maçi apo Dema cianët tani kanë  krijuar  dimensioni  epik, lirik, patriotik të një kohë pa kohë  ku regjimi shtypte pa zhurmë  qasjen  kombëtare ende pa filluar mirë. Por koncepti  Dema cian  nuk ka pikëpresje  deri në realizimin e aspiratave shekullore. U bë jetë, zhvillim, prosperim, forcë dhe vetëdijesim  deri në  ngritjen  e një niveli  që për shekullin  e kaluar i kalonte përmasat  ballkanike. Misioni Dema cian nëse përkthehet  në thjeshtësi   ka  rregullimin  shtetëror, humanitetin  dhe arsyen  si shprehje  e mos dallimit të racave njerëzore. Këtu dhe qëndron madhështia  e kësaj filozofie  e shndërruar në  platformë dhe art i prosperimit  të popujve për të qenë të lirë dhe të barabartë.

 

III

 

Adem Demaçi  ka lënë shumë  në historinë  e tij. A s’është profeci  apo thënë qartë platformë kjo mbrojtje  në Gjykimin e parë në mars të vitit 1959 po citoj

“Prej këtu ku jam, po iu them edhe një herë se;  nëse Serbia e Jugosllavia nuk heqin dorë nga okupimi i Kosovës dhe nëse nuk lejojnë që Kosova të shkëputet nga Jugosllavia e t’i bashkohet Shqipërisë, atëherë nuk do të ketë paqe as në Ballkan, as në Jugosllavi e as në Serbi.
Nëse Serbia do të vazhdojë me këtë politikë ndaj shqiptarëve, një ditë Serbia ka për t’u bërë shkaktare e shpartallimit të krejt Jugosllavisë dhe në fund do të mbetet edhe pa Kosovën. Kaq.”

Epoka Demaciane  parashikoj edhe fundin e një sistem totalitar. A nuk është  profetike parashikim   I Demaçit se si do të ndodh me sistemin e kalbur Jugosllav.

Në cilën pjesë të historisë gjenë figura të tilla  që bëjnë njësh me popullin  dhe vetë populli merë mbi supe përgjegjësit historike duke u bazuar  në veprimet konkrete të Demçianëve.

Edhe Metush Krasniqi bashkëveprimtar dhe  ndjekës i kësaj rruge thekson po citoj

“Për mua dhe Adem Demaçin synim jetësor ka qenë bashkimi kombëtar. Me Adem Demaçin jemi pajtuar se qëllim jetësor i yni ishte çlirimi i Kosovës dhe Viseve tjera shqiptare të pushtuara nga Jugosllavia dhe bashkimi i tyre me Shqipërinë. Ndërsa, sa i përket sistemit komunist në Shqipëri, ishim të bindur se nuk do të duhej të merreshim me të sepse ai, me kohë, do të binte”.

Demaçianët  ideologji kishin bashkim kombëtar dhe përtej saj  synonin  mirëqenien  e Ballkanit  dhe futjen e saj në vendet me civilizim. Pra aty nuk kishte urrejtje as hakmarrje  ,ky është fakti që e bënë  të dallueshëm këtë epokë  të rëndësisë histerike. Paramendoni 28 vjet burg dhe urrejtja nuk ekziston. Filozofia që i duhet edhe sot Evropës  së civilizuar. E ardhmja do të tregoj në cilindo fushë se epoka e Demaçit   i dha fund  klithjeve çnjerëzore të atyre që bënë padrejtësi, të atyre që jetonin me gjuhën forcës, të atyre  që nuk njihnin të drejtat dhe liritë njerëzore.

IV

Për fund pak më ndryshe kur vdes Ati i shenjët,

Ati im sot u përcolle në varrezat e dëshmorëve. Ani Atë mos ke mërzi ata që dje ty të shanë edhe sot nuk ishin tek ti. Kishin mbajt mëri Atë, por ti s’mban inat. Edhe pa i pyetur fare re në burg, ishe veç 28 vjet. Atë edhe kur tregoje se fitorja po troket ata s të besonin, edhe kur ti flisje për Ushtri ata s të besonin prandaj Atë kuptoj kanë mbetur të harruar dhe e di që ti s’mban mëri. Ati im i shtrenjtë as edhe lule s të vendosën sepse kanë bërë be në Jezu Krishtin e dikush në Muhametin por s ka rëndësi ti i ke falur herët se që moti kishin vdekur.
Atë për mua për Kosovën fali edhe sot e nesër. Je mësuar për të falur.

 

You Might Also Like