OPINION

Kosovës i duhet profili i Vahid Halilhoxhiq për selektor

Fehmi Sylejmani, ish-gazetar i sportit.

Ish-qendërsulumuesi i viteve të 70- ta të Velezhit të Mostarit(1971 – 1981), Vahid Halilhoxhiq, do të ishte zgjedhja më e mirë për të parin e Kosovës në futboll, duke e parë se selektori aktual Alain Giresse nuk po bind fare, e aq më keq janë rezultatet e deritshme jo të mira, gjë që praktikisht Kosova ka humbur shansin për t’u kualifikuar, ndonëse gjasat  teorike ende ekzitojnë, por janë  shumë të vogla.

Drejtuesit e lartë të futbollit të Kosovës, nuk duhet fare të humbin kohë dhe sa më parw  të fillojnë bisedimet me Halilhoxhiqin.

Boshnjaku Vahid Halilhoxhiq, ka një karrierë të bujshme si trajner, e veçmas si selektor i kombëtareve. Ai njihet si personalitet me autoritet të lartë sportiv, ku   karakterizohet  me tri postulatet kryesore të tij: disiplinë të  rreptë, përgjegjësi të lartë  dhe respekt për çdo kundwrshtar. Prefernca më e madhe e tij për aplikimin e sistemit të lojës është  4-3-1-2.

Halilhoxhiq është specilaist i kualifikimeve për në botëror. Tri herë është kualifikuar me tri reprezentacione të ndryshme. Në botërorin 2010 e kishte udhëheqë Bregun e Fildishtë, në 2014 Algjerinë e kishte kualifikuar për botërorin e Brazilit, kurse ekipi i  fundit ishte Maroku, që e  kualifikuoi për në botëroin 2022 në Katar.

Halilhoxhiq është një gërshetim i mirë i mentalitetit perendimor dhe atij ballkanik, i cili flet gjuhën boshnjakishte dhe  atë  frenge.

Përveç këtyre tri kombëtareve Halilhoxhiq gjatë karrierës së tij 30 vjecare si trajner ka udhëheq edhe kombtaren e Japonisë, si kundër edhe disa ekpie të njohura si Velezhi i Mostarit, Dinamo Zagreb, Trabzonspor, Lille, Rennes, Nantes dhe Paris Saint-Germain, teksa si lojtar ka lujatur në Velezhi i Mostarit, Nantes dhe Paris Saint-Germain

You Might Also Like