OPINION

Në 148 vjetorin e lindjs së atdhetarit Shaban Haliti-Pozharani

Anamorave me fshtrat e saj gjatë histoirisë së ekzistimit të popullit shiptarë ka dhënë figura të ndritëshme të cilat tërë jetën I kanë kushtuar cështjës shiptare , atdheut te tyre dhe kombit të cilit I kanë takuar.E njëri ndër të për të cilët vlenë të shkruhet dhe me shkrime edhe të përsëritet për të mos harruar pluhuri I historiisë për atë që kanë dhënë për kombin shiptarë padyshim është edhe veprimtari dhe atdhetari I cështjës shiptare Shaban Haliti-Alidema që ishte I njohur edhe si Hshban Pozharani. Ai lindi para 148 vitesh në një familje të pasur dhe jetoi në kohën e Idriz Seferit, Ramë Avdylit, Hamdi kurteshit këta /dy të fundit I kishte edhe bashkëvvendas/ .Por si I ri ai tregoi një intelegjencë të theksuar dhe qysh I ri iu rrek mbrojtjës së të drejtave të shqiptarve, vecmas ishte dalluar kur këtu ishte Mbretëria Serbo-Kroato –Sllovene. Edhe pse I ri në moshë, Shaban Haliti, nga rexhimi I atëhershëm edhe pse pak si me ‘zor” ishte zgjedhur kryetar I Komunës

së Pozharanit të atëhershëm që atbotë sipas disa shenimeve kishte rreth 200 shtëpi dhe afër 800 banorë dhe ishte shumë më I madhe se Vitia e cila ishte atherë vetëm një fshat I vogël.Për veprimtarinë e tij atdhetare dhe patriotike ai ishte internuar nga pushtuesi I tokave shqiptare nga Krajli dhe mbajti disa vite burg në Burgun e Zajqarit.Ai më pas është liruar dhe ka vazhduar veprimtarin e tij patriotike deri në Vitin 1939/40 kur me forcë ishte larguar nga posti I të parit e të cilin e kishte zavendësuar Islam Pira.Vlenë të theksohet se gjatë pranim-dorzimit të detyres ai kishte thënë : ” Une po largohem por në vendin tim po e lë vëllaun tim Islamin”.

Në shtëpinë ku kishte lindur Shabani edhe në moshë të re por edhe kurr ishte burrnuar kishte pritë dhe përcjell shumë personalitete të ndryshme atdhetar e kombëtare nga viti 1929 e deri në vdekjën e tij mizore nga hordhitë serboi-cetnike më 7 janar 1945. E për ta kujtuar këtë veprimtar dhe patriot kohë më parë në vendin e Odës ku kishte qendruar dhe kishte punuar pas 72 vitesh më në fund është vendos edhe pllaka përkujtimore për të mos u harruar kurr.Atbotë kur edhe u zbulua kjo pllakë, në fjalën e tij, Avdyl Bajrami, kryetar I SHoqatës së veteranëve të luftës së fundit në Kosovë, duke folur lidhur me vepritarinë atdhetae dhe patriotike tha: “U dashtë të kalojnë 72 vjet si dhe 18 vjet pas luftës në Kosovë që më në fund këtij patrioti dhe atdhetari ti ngritet një pllakë përkujtimore për të kujtur pos veprimtarisë së tij që kishte dhënë edhe momentin më mizor kur me 7 janar të vitit 1945 hordhitë serbo cetnike e mbytën me dru në xhaminë e fshatit në Pozharan.“ “Ne si gjenerata të parardhësve tanë, nuk duhet harrur kurr këta trima dhe atdhetarë si dhe kauzën për të cilën punuan dhe vepruan këta burra të shumë të Anamoravës e ne mesin e tyre padyshim se vend me rëndësi zenë edhe kontrubuti I veprimtarit

Shaban Haliti. Vlenë të theksohet se Shabaan Haliti-Pozharani duke parë nevojën e qytetarve për të pas një vend për të bërë të mundëshme shitblerjën e prodhimeve të tyre fali 2 hektarë e 98 ari tokë në qendër të Pozharanit ku tregu nisi të punoj që nga viti 1924 dh edhe tani në atë vend funkcionon tregu .hektar./ Aziz Zuka

You Might Also Like