LAJME

Studentja nga Kamenica, Albinota Krasniqi po lë gjurmë në degën e gazetarisë në Amerikë

Studentja nga Kamenica, Albinota Krasniqi po lë gjurmë në degën e gazetarisë në Amerikë

Albinota Krasniqi nga Kamenica  po dëshmon edhe një herë se kemi të bëjmë me një gazetare  të

talentuar e cila me shumë sukses është duke studiuar në Kolegjin Du Page në Wheaton të Chicagos

në SHBA.

Albinota Krasniqi për një vit do të jetë në këtë Universitet duke studiuar  në degën “Digital Media Comumunication”.

Krasniqi  ka bërë një shkrim  social në familjet amerikane, shkrim i cili është pritur mjaft mirë.

Shkrimi i plot i Albinota Krasniqit është si vijon:  

Familjet pritëse inkurajojnë shkëmbimin kulturor me studentë ndërkombëtarë 

 

Familjet pritëse që punojnë me Iniciativën e Kolegjit Komunitar komentojnë mënyrën për të shkëmbyer kultura dhe për të ndihmuar studentët ndërkombëtarë. 

 

Një nga gjërat më të vështira për t’u marrë me studentët ndërkombëtarë është lëvizja në një vend të ri larg gjithçkaje dhe kujtdo me të cilin kalonin kohë. Ata përpiqen të takojnë njerëz të rinj dhe të ndërmarrin hapa të tjerë për t’u ndjerë si në shtëpinë e tyre, por ende u mungon mjedisi mbështetës i familjeve të tyre. 

 

Duke ardhur në Shtetet e Bashkuara si studentë të Iniciativës së Kolegjit Komunitar (CCI), ata kanë disa mundësi që u japin përshtypjen se ata kanë një familje tjetër këtu që kujdeset për ta dhe përpiqet t’i bëjë ata të ndihen të qetë si ata me familjen e tyre. në shtëpi. Pjesë e këtij programi janë “mikpritësit socialë”, të cilët janë familje që jetojnë në Shtetet e Bashkuara që do të presin një student ndërkombëtar për ngjarje, ose më shpesh. Ata nuk jetojnë me mikpritësit socialë, por koha e kaluar së bashku i mëson studentët për kulturën amerikane. 

 

Disa familje kanë qenë mikpritëse sociale për CCI që nga viti i parë që filloi programi. Ata gëzojnë të jenë me studentë të rinj çdo vit dhe të kenë mundësinë të mësojnë rreth vendeve, kulturave dhe historive të tyre të reja. 

 

Paul dhe Lynette Trautwein janë mikpritës socialë që nga viti 2012, viti kur CCI filloi si program në College of DuPage (COD), dhe ata morën pjesë në disa programe të tjera përpara CCI. 

 

Trautweins thanë se po përpiqen të bëjnë gjëra të ndryshme që do t’u tregonin studentëve ndërkombëtarë më shumë për Shtetet e Bashkuara. Disa aktivitete përfshijnë shkuarjen në qendër të qytetit Wheaton gjatë verës për të ngrënë pica dhe akullore dhe për të parë shfaqjet e makinave; të kesh studentë për pica të stilit të Çikagos; shkuarja në Çikago për të bërë patina në akull në Krishtlindje dhe për të parë dekorimet; organizoni një festë për Halloween për të gdhendur kunguj dhe për të veshur kostume; dhe, në shkurt, shikimi i filmit Groundhog Day; dhe një festë pas diplomimit. 

 

Familja Trautweins po planifikon të vizitojë disa nga vendet nga ishin studentët e tyre. 

 

“Ne kemi pasur një hartë botërore në mur në kuzhinën tonë dhe na pëlqen që të gjithë studentët të tregojnë se nga cili vend janë,” thanë Trautweins. 

 

 

Foto e siguruar nga Kayla Chepyator 

Ata po demonstrojnë se si është të kesh familje këtu dhe si është jeta. 

 

“Është bukur t’u tregosh atyre se si është një shtëpi amerikane dhe një familje amerikane dhe të përpiqesh t’u japësh mikpritje të tjerëve. Kështu që, me shpresë, kur të shkojnë në shtëpi, ata do ta kujtojnë vendin tonë me kujtime të mira”, shtuan Trautweins. 

 

Hashem Helmi, një mikpritës tjetër social nga viti i parë i CCI në COD, tha se i pëlqen të punojë me të rinj që mund të mos dinë gjithçka këtu përreth dhe si funksionon, sepse në atë mënyrë ai mund t’u mësojë atyre gjërat që i ka mësuar vetë. Ai i argëton studentët duke i ftuar në darkë dhe duke i transportuar në vende të tilla si Springfield, Michigan dhe të tjera. Nëpërmjet studentëve që ishin pjesë e CCI, Helmi tha se mund të mësonte gjëra që nuk i dinte më parë për vendet e tyre. 

 

“Përderisa të jetoj në këtë zonë, do të jem mikpritës social”, tha Helmi. 

 

Gjatë javës ndërkombëtare, studentët kaluan një natë me të gjithë mikpritësit e tyre social, duke përgatitur ushqime tradicionale dhe prezantime për secilin vend për të ndarë rreth kulturës së tyre. 

 

Për më shumë se pesë vjet, Dale dhe Mary Schreiber kanë shijuar organizimin e ngjarjeve sociale. Ata ishin të përgatitur të ishin mikpritës socialë, sepse ata punuan me shumë kultura për 38 vjet në Afrikë. 

 

“Ne na pëlqen të kemi studentë në shtëpinë tonë, duke bërë disa pyetje rreth kulturës së tyre, duke i mësuar rreth kulturës sonë, duke luajtur lojëra me ta, duke gatuar ushqim së bashku dhe duke shijuar kohën me ta,” tha Schreibers. Ata i konsiderojnë këto vite një përvojë të mrekullueshme. 

 

Jeff dhe Jane Pelz kanë shërbyer si mikpritës social për katër vjet. Ata kënaqen duke ndihmuar studentët ndërkombëtarë të përshtaten me kulturën amerikane. 

 

“Ne gjithmonë duket se kemi një bisedë të mrekullueshme në tryezën e darkës, duke ndarë për familjet tona dhe duke ndarë më shumë për jetën tonë,” tha Pelzs. 

 

Gjithashtu, përvoja e tyre e jetesës në vende të tjera i bëri ata të jenë mikpritës për studentët. 

 

“Ne vetë kemi jetuar jashtë shtetit dhe e dimë se sa e rëndësishme është të kesh miq në një kulturë të re,” shtoi Pelzs. 

 

Disa familje po marrin pjesë aktive në vitin e tyre të parë të shërbimit si mikpritës social. 

 

Kevin dhe Amy Schiltz po kënaqen duke qenë mikpritës social sepse kalojnë kohë me studentët e tyre dhe ndajnë kultura dhe përvoja. Ata po i ndihmojnë studentët me pyetjet që mund të kenë, duke organizuar vakte, duke ofruar ndihmë për të lundruar në zonën kur është e nevojshme dhe duke krijuar tradita festash. 

 

“Do të donim të vizitonim Taxhikistanin, Kosovën dhe Kirgistanin – Amy e ka vizituar”, tha Kevin, dhe këto janë vende nga vijnë studentët e tyre. 

Pierre Michiels përpiqet të bëjë gjëra që nuk janë aq të zakonshme për studentin e tij në shtëpi. Një nga gjërat e para që ata bënë ishte të shkonin në një natë lundrimi, ku kishte muzikë dhe makina të ekspozuara, dhe thjesht ecnin. Ai gjithashtu e çoi studentin e tij në një lojë White Sox sepse bejsbolli është një argëtim amerikan. Dhe ai po organizon netë filmash për të gjithë pjesëmarrësit e CCI. 

 

“Unë rekomandoj shumë njerëz të tjerë të marrin pjesë në këtë program si mikpritës social,” tha Michiels. 

 

Disa nga gjërat që Jennie Nicodem ka bërë me studentin e saj përfshijnë shkuarjen në një lojë në park në fillim të vjeshtës, ngjarjet e CCI në COD, shkuarjen në kishë, shkuarjen në kopshtin zoologjik dhe kalimin e Ditës së Falënderimeve në shtëpinë e familjes së Nicodem. 

 

“Të isha në gjendje të vija në prezantimet kulturore dhe të vendit që studentët e CCI bënë ishte gjithashtu një pikë kryesore për mua,” tha Nicodem. Atë natë, ajo pa studentin e saj duke luajtur instrumentin kombëtar të Kirgistanit. 

 

Bob Lapinski mësoi për një komb të ri me të cilin ishte pak i njohur dhe tani ai dëshiron të udhëtojë në Taxhikistan, sepse kur në fakt shkoni diku, mund të shijoni vërtet atë që keni mësuar për të. 

 

“Ishte vërtet një përvojë e mirë mësimi për mua,” tha Lapinski. 

 

Përmes këtij programi, studentët gjatë kohës që studiojnë në SHBA po shijojnë atmosferën familjare me mikpritësit e tyre social. 

 

Adem Bislimi, një student i CCI i cili është nga Kosova, pohoi se kalimi i kohës me mikpritësin e tij social e bëri atë të ndihej më pak i mallkuar dhe më shumë pjesë e kulturës së tyre. Ata shkuan në një treg për Krishtlindje dhe kishte shumë muzikë evropiane, ushqime dhe dekorime që e bënin të ndihej mirë. 

 

“Të kesh një mikpritës social është i dobishëm në kuptimin e të pasurit një përmbushje të brendshme nga plotësimi i pjesëve të kulturës; nuk ka të bëjë me aspektet materialiste”, tha Bislimi. 

 

Dita e Falenderimeve ishte përvoja më interesante në rrugën për të kuptuar kulturën amerikane për Sezim Soodanbekova, një student i CCI nga Kirgistani. 

 

“Fëmijët e vegjël, një familje e madhe rreth tavolinës, lojërat dhe historitë qesharake më bënë të ndihem si në shtëpinë time,” shpjegoi Soodanbekova. 

 

Pritësi i saj social po e ndihmon atë të mësojë gjëra të reja për kulturën dhe popullin amerikan. 

 

“Ajo nuk është vetëm një mikpritëse sociale për mua, por edhe një mentore e mirë nga e cila marr këshilla të dobishme për jetën akademike, profesionale dhe personale,” shtoi Soodanbekova. 

 

CCI po përpiqet të bëjë më shumë sesa thjesht t’u japë studentëve mundësinë për të studiuar fushën e tyre. Po përpiqet t’i bëjë ata të ndihen si pjesë e shoqërisë amerikane për muajt që duhet të qëndrojnë në Shtetet e Bashkuara. 

You Might Also Like