Viti

Vitia  bëhet me projekt konkret në zhvillimin e sektorit të Bimëve Mjekësore Aromatike

 I pari  i Komunës së Vitisë, Sokol Haliti, ka pritur sot në takim Menaxheren e Projektit “ Promovimi i Sektorit të Bimëve Mjekësore Aromatike në Viti”, Nita Ferizi -Sadiku. Me këtë rast në këtë takim ku ka marrë pjesë edhe Drejtoresha për Bujqësi, Pylltari dhe Zhvillim Rural, Arlinda Sahiti dhe Zyrtari Komunal, Granit Abdyli ku  është biseduar rreth implementimit të këtij projekti që ka filluar në Viti dhe që do të zgjasë për 9 muaj. Sipas znj. Ferizi Sadiku, përfitues të këtij projekti do të jenë 130 fermerë vitias, të cilët do të përfitojnë njohuri në ngritjen e kapaciteteve të fermerëve në fushën e Bimëve Mjekësore Aromatike si dhe në plasimin e produkteve të tyre në treg. Ajo shtoi se në kuadër të këtij projekti që kap shifrën e 18 mijë e 500 eurove fermerët përfitues nga Vitia do të përfitojnë edhe njohuri në metodologjinë e kultivimit dhe vjelljes së bimëve mjekësore aromatike të egra të cilët gjendën në natyrë pa i dëmtuar ato.

E Kryetari i Komunës së Vitisë, Sokol Haliti potencoi se ky projekt është shumë i rëndësishëm pasi që me këtë kultivuesit e bimëve mjekësore aromatike do të përfitojnë njohuri të mjaftueshme për të zhvilluar këtë sektor të rëndësishëm. Përndryshe bëhet me dije se gjithashtu do të mbahet edhe një konferencë ku parashihet pjesëmarrja e aktërve që merren me bimë mjekësore aromatike në mesin e tyre edhe të atyre që merren me eksportimin e tyre jashtë vendit.

 

Ndërkaq lanësimi i këtij projekti pritet të bëhet në fillim të muajit të ardhshëm. Projekti në fjalë është në kuadër të Programit Rajonal mbi Demokracinë Lokale në Ballkanin Perëndimor që financohet nga Bashkimi Evropian (ReLOad) dhe zbatohen nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim ( UNDP).Aziz Zuka

 

You Might Also Like