Libri

S I N O N I M I (Agim Ramadanit)

 

Mehmetali Rexhepi –

rrotulluese sjellën agimet që venin e shkonin të ftohta vesë-tharëse akulluese

pos në inserte ëndrrash dukej e nuk prekej Ajo Nuse

përtej shqipes e vishnin me kostumet e modës të stinëve

ngjyrat i derdhte e për habi nuk i shihnim veç rutinës

të gjitha shtjellimet të gjitha ligjërimet të gjitha fluturimet

të gjitha ngërthesat digjeshin e kundërmonin nën saçin e verës

edhe tepsia e njëjtë menyja e shijes si në krye të herës

dhe nuk ngurronim t`i hanim kokat siç na i hanë sot kokrrat

me pirunë të mërisë tjerrkej kanuni e dokrrat

një doktrinë “gacash” e solli Sinonimi i zbardhjes

*

agimet rrotulloheshin të hirta

i pandalshëm muzgu

e njëjta rutinë shtrohej shtretërve të fortë

mbulesa ankthesh dhe gjumi

Ai i përjashtuari nga ajo klasë rutine

kishte vjelë e vjelë gjithë ato ngjyra agmie

t `ua shtronte e t`ua ndezte t`ua joshte ato shikime lirie

hapësirave fluturuese të shqiponjave

të Një Kastrioti të Një Buletini të Një Hasan Prishtine

*

tabloja vigane e një Agimi ngjizej në frymëmarrjet e Sinonimit

kur pa se peneli mbi të zezën e theksuar

nuancat nuk zbardhnin dot atë udhë

të gjitha të panatyrshmet e kufirit

ia tkurrnin ngjyrat ndaj mori vendimin

t`i hidhej tablosë e përskuqura me krisma

*

kaherë në shpirtin e Tij copë e grimë ishte thyer

miti i pathyer

kaherë një Koshareje fytyrën grykë-topave mizorë ua kishte kthyer

Ajo fytyrë Ai portret

sikurse të gjithë të madhërishmit prore i kthjelltë

është prilli është maji vetë

vështron nga amshimi vdekatarët

të marrët

se si i zhveshën kostumet që ia kishte veshur Ai Lirisë

*

më fal Sinonim i Bardhësisë

lotët nuk mi shpifin ndjesitë

më fal

të lutem më fal

pengu i jetës më rikthen tek burimi Yt kristal

tek lartësia e malit

tek shiu i mallit

tek pjelloria e arave Tua të majit

*

më fal Agim ose Ngadhënjim

ngjyrë e cakut Tënd të prekur

ngjyrë e ëndrrës sime të mekur

fjalori im i hapur i dhimbjes së fshehur

fletë pas flete shikimi Yt mëkues e shigjetues

*

më fal

dhe më lejo t`i them “ndal” në emrin Tënd

bukurisë së dehur

siç i the “Shigjetës”

të thyer në shkëmbin e trupit Tënd

*

Agim

përjetësi shenjtërie e fjalësit tim

Gjilan, 1 maj 201

You Might Also Like