Viti

Sali Avdullahu, një jetë kushtuar kombit

Diaspora është njëri nga burimet më të rëndësishme financiare në Republikën e Kosovës, qoftë përmes remitencave ose siç mund të vërehet kohëve të fundit interesimit gjithnjë e më të madhe për investime nga diaspora.Njëri nga ata I cili ka dhënë shumë për cështjën kombëtare në shumë aspekte si politike ashtu edhe financiare është padyshim Sali Avdullahu.

Ky është mbase emer i njohur për pjesën dërmuese të qytetarve të komunës së Vitisë e në vecanti për pjesën dërmuese të mergimtarve nga komuna e Vitisë. C është e verteta Sali Avdullahu, në mërgim kishte shkuar si 17 vjeqar në vitin 1971. Ai mbi 37 vjet ka qenë punëtor në Zvicërr në punë të përkohëshme aty ishte kyqur menjehere në aktvitete të ndryshme për tiu kundërvy

represaljeve dhe padrejtësive që u bëhej shqiptarëve nëKosovë nga ish rexhimi Jugosllav .Për një kohë të gjatë ka qenë një veprimtar i dalluar nga diaspora i cili kurr dhe asnjehere nuk ka kursyer djerësën dhe mundin e edhe “xhepin” e tij për të ndihmuar të gjitha aktivitetet që janë zhvilluar vecmas në periudhën nga viti 1990 e deri më sot filimisht, duke përkrah materjalisht edhe institucionet paralele që Republika e Kosovës kishte instaluar dhe kishte ndërtuar për ti bërë ballë pushtuesit përmes pagesës së 3 përqind deri në vitin 1999 kur Kosova u cliruar falë gjakut të derdhur të dëshmorve dhe luftës së UCK-së por edhe ndihmës së NATO-së.

Sali Avdullahu tani është pensionist zvicrran, por është edhe njëri “fluturues” ngase një pjesë të kohës e “hargjon” në Zvicër edhe në Viti.

Në Zvicërr përmes shoqatës së mergimtarëve “Vitia’ duke grumbulluar mjete financiare për nevojat humanitarëve të qytetarëve të komunës së Vitisë e në Viti,e bënë këtë ngase është shumë i angazhuar në aspektin politik është anëtarë I LDK_sëë siq shprehet ai të frymës rugoviane ku është angazhuar që nga themelimi I kësaj partie para 27 viteve .Ishte edhe

këshilltar komunal në Kuvendin e komunës në mandatin e vitit 2007-2010 si përfaqësuese nga diaspora dhe I zgjedhur nga vota e popullit.Po në momentin aktuale , cka e shqetëson z.Avdullahu në këtë moment dhe cfar vrejtjesh ka ai,në punën e institucioneve të Vitisë ?.Lidhur me këtë ai shprehet.Nuk kamë ndonjë shqetësim për qeverisjën lokale në viti që qe katër vite është duke u qeverisuar nga LDK-ja por më shqetëson qeverisja në nivelin qendror .Shqtsimet e mia por edhe të mergimtarve tanë janë puna jo e knaqëshme e instituconeve në nivelin qendror sepse kuvendarët e Parlamentit të Kosovës të cilët në vend se të punojnë e të angazhohën bashkarisht dhe unik për të mirën e shtetit dhe ndërtimin e një shteti të fuqishëm sorollatën nëpër ambientet e Kuvendit duke bërë cdo gjë që është e mundëshme të pengoj punën e tij “shprehet i shqetsuar mergimtari Sali Avdullahu.

Ai gjithashtu, apelon tek qeveria e Kosovës që të bënë cdo gjë që është e mundur që të funkcionalizon ambasadat e republikës së Kosovës nëpër vendet veropiane e vecmas në Zvicërr, në Francë, Austri Gjermani etj.sepse mosfunkcionalizimi i tyre është një

pengesë e madhe për mërgimtarët tanë, ku një pjesë e tyre ende nuk i ka të rregulluara dokumentet përsonale të Shetit të Kosovës dhe nuk kanë mundësi të vijnë në Kosovë për ti rregulluar dokumentet e tyre.

Sali Avdullahu, meqenese në një far mynyre është edhe I lidhur me jetën politike, thotë se shfrytzomn rastin që perms gazetës sonë të Apelon te të gjithë qytetarët që meqë jemi në kohën e fushatës zgjedhore për zgjedhjet lokale të 22 tetorit, që të japin mundësin që me votën e tyre ti mundësojnë kësaj qeverisjeje të mirë që bëri shumë të mira për komunën tonë .

Që të votojnë LDK-në si parti me përvojë shumë të madhe të qeverisjës dhe në këtë mynyrë të vazhdon edhe për një mandatë kjo qeverisje e mirë me kryetarin aktual Sokol Haliti. Aziz Zuka

You Might Also Like