Te ndryshme

Tryezë ku u promovua libri i ri “Rrokjesorë magjikë 4X4”  i Zijadin Hasanit dhe u fol për rëndësinë e enigmatikën

Tryezë ku u promovua libri i ri “Rrokjesorë magjikë 4X4”  i Zijadin Hasanit dhe u fol për rëndësinë e enigmatikën

Gjilan, 28 Janar 2023 – Aktivitetet e fushës së enigmatikës në kuadër të Manifestimit Mbarëkombëtar të Kulturës “Flaka e Janarit 2023”, kanë vazhduar edhe me një tryezë ku është debatuar për enigmatikën dhe të arriturat e saja si dhe është promovuar libri i ri “Rrokjesorë magjikë 4X4”, me autor Zijadin Hasani, mjeshtër i enigmatikës.

Kjo tryezë e cila u organizua nga Shoqata e Enigmatëve “Ndre Mjeda”  nga Gjilani, u moderua nga Rexhep  Hasani i cili theksoi se hapat e parë të enigmatikës shqiptare i kanë formua autorë dhe redaktorë të njohur të Kosovës, disa përtej të cilëve janë pjesë e kësaj tryeze, e cila ka për qëllim t’i evokojë fillet e enigmatikës shqiptare, pse jo edhe për ngecjet e saja.

“Që nga  formimi i  Shoqatës së Enigmatëve  “Ndre Mjeda”, më pas edhe të daljes në dritë të revistës së parë shqiptare  të enigmave “horizonti”, koncepti redaktorial ka qenë i fokusuar në të vetmin qëllim, t’i ofrojë lexuesit shqiptar  lloje të ndryshme të enigmave për kënaqësinë e tyre dhe për ta njohur historinë dhe kulturën shqiptare nëpërmjet enigmave”, ka thënë Hasani.

Ai shtoi se pas Horizontit në treg dolën edhe revista tjera enigmatike  për të pasuruar këtë fushë.

Me daljen e Horizontit në vitet e 80-ta, Gjilani shquhet si qytet i kulturës dhe i enigmatikës dhe me revistë ne parë shqiptare të kësaj fushe zë vend të merituar  në mesin e shumë revistave regjionale dhe ato evropiane.

Xhemë Karadaku ka folur për librin e ri “RROKJESORË MAGJIKË 4X4”  të autorit, Zijadin Hasani, mjeshtër i enigmatikës.

“Ky libër ka 399 rrokjesor magjik 4×4, dhe në fakte është si një revistë për enigmatikë. Libri nuk lexohet shembull si një roman, por për dashamirët e enigmës është një sfidë që të fton në një duel interesant për zgjidhjen e rrokjesorëve”, ka thënë ai.

Faik Shkodra ka përgëzuar autorin për vlerat që i ka sjellë me këtë botim. Ai ka shtuar se autori i librit, Zijadin Hasani ka krijuar profilin e një intelektuali dhe krijuesi të veçantë, sepse edhe vet enigmatika është e veçantë.

Shkodra ka thënë se Hasani ka merita të veçanta edhe për themelimin e Shoqatës së Enigmatëve, por edhe të botimit të revistës “Horizonti”, një traditë kjo, që do t’i shërbej brezave.

Ai tha tutje se libri në fjalë ka vlera edukative e arsimore sepse shumica e enigmave në këtë libër lidhen me problemet matematikore, logjike dhe nxit imagjinatën dhe të menduarit.

Recensenti i librit, Mensur Mamuti nga Tetova ka thënë se enigmatika duhet të merret seriozisht sepse është e rëndësishme sidomos për gjenerata të reja dhe institucionet duhet pasur parasysh për përfshirje në shkolla.

Duke folur për librin, e ka quajtur autorin doajen të enigmatikës, e ka vlerësuar edhe llojin e enigmatikës me të cilin është marrë në këtë libër që është lloj  i vështirë, por me vlerë, sidomos përdorimi i fjalëve të rralla dhe mbulimi i fushave të ndryshme.

Ismail Gagica, në fjalën e tij është fokusuar në 70-vjetorin e enigmatikës shqiptare. Duke folur për të arriturat në enigmatikë, ai është fokusuar te Gazeta Rilindja si nismëtare e enigmatikës shqipe, ku u mundësua botimi i enigmave të ndryshme, por nga ku edhe lindën dhe u shtuan përditë enigmatë të ndryshëm

“Pra, me një fjalë gazeta Rilindja ishte nismëtarja e botimit të enigmave moderne shqipe duke qenë prijetare e dhënies së standardeve të botimeve të mëvonshme, konform standardeve moderne botërore të botimeve enigmatike”, ka thënë Gagica.

Kontribut në këtë tryezë kanë dhënë me diskutimet të tyre edhe: Xhevdet Kallaba, Avdush Canaj, Xhavit Hajdari, Skender Tullumi, Ekrem Krasniqi, Shemsedin Kryeziu e ndonjë tjetër, ndërsa autori i librit Zijadin Hasani e ka falënderuar zyrën e kryetarit, përkatësisht Drejtorinë për Kulturë, Rini e Sport, që ka mundësuar që në kuadër të “Flakës së Janarit“ të mbahen edhe garat në enigmatikë dhe të mbahet kjo tryezë.

Flaka e Janarit 2023”, vazhdon tutje rrjedhën e saj me aktivitetin e radhës të Festivalit të Dramës “Talia e  Flakës”, ku në program është shfaqja e natës së gjashtë, e fundit për këtë edicion të “Talias…”, ku  para artdashësve do të jepet shfaqja  “Pak Pakt” ,  nga Teatri Kombëtar Eksperimental “Kujtim Spahivogli”, Tiranë.

You Might Also Like