Gjilan

Nexhat Aliu – “margaritar’ i humanizmit, personalitet  brilant dhe me  çiltërsi  shpirtërore

Janë të rrallët personalitete kudo në botë,  që aplikojnë me saktësi një porosi profetike “Të mos dijë dora e majtë, çfarë dha dora e djathtë”.
Njëri ndër ta, pa dyshim  është Nexhat Aliu, pronar i firmës private Climaterm nga Gjilani, i cili me shpirtin e tij të bardhë, zemrën e hapur, dorën  e lirë ka ndihmuar pa zë, në  heshtje,  pa kurrfarë  pompoziteti e lloj  marketingu.
Pa asnjë lavd të  vetëm, ndihmoi  sportistë, tifozë, punëtorë, kategori  me asistencë sociale dhe me kushte të vështira ekonomike.
Asnjëherë nuk e ka bërë publike dhe as që ka “ngritur muskujt” apo “rrahur gjoks” për një veprim të tillë human. Bamirës, pa emër e  pa reklamë.
Nexhati, ka ndihmuar me të madhe sportin gjilanas, e në veçanti futbollin. Nuk ka sportistë, tifozë, dashamirë    i sportit  apo edhe qytetarë i rëndomtë,  që të paktën nuk e  ka një ndërresë, apo ndonjë veshje tjetër sportive të dhuruar falas .
Nga zemërgjerësia e tij, më së shumti ka përfituar klubi futbollistik Gjilani, por nuk ka mbetur  anash as edhe i KF Drita, të cilës i ka ndihmuar në forma të ndryshme.
Ka qenë donator dhe sponsor i KF Gjilani për vite të tëra.
Ka edhe klube tjera sportive  që kanë marrë ndonjë  “copë”  ndihmë nga ai.
Veç   ndihmave  grupore për  ekipet  sportive, ai i  ka mbështetur   edhe individualisht sportistët,  të cilët janë cilësuar si raste me kushte më të vështira ekonomike. Ju ka ndihmuar jo një herë, sa për të thënë, por shpesh, madje në periudha të gjata kohore, pa e ditur askush.
Nuk ka ndonjë futbollistë që ka pasur  ndonjë  ndërhyrje kirurgjike, që ka pësuar gjatë lëndimeve në fushën e blertë,  e që  nuk është ndihmuar materialisht e moralisht nga Nexhati.
Një pjesë e futbollistëve të lënduar  janë operuar  në ordinanca të  ndryshme  private, e që  ka qenë  e pamundur të  mos ndihet dora e tij.
Ai përherë është përkujdesur për raste të  tilla, pa i kërkuar askush  ndonjë ndihmë eventuale. Për më tepër, nga modestia e tepruar,  as që e ka pohuar ndonjë herë se ka ndihmua x apo y sportistin.
Humanizmi i  Nexhatit ka prekur  edhe sektorin për kulturë, rini, arsim e shëndetësi, grupe të margjinalizuara si dhe Këshillin e Bashkësisë Islame në Gjilan.
Ka ndihmuar shkolla, çerdhe, xhami, shoqata të  ndryshme humanitare, mësimdhënës , mjekë, pjesëtar të Policisë së Kosovës, punëtorë fizik, administrativ,  teknik e  çka jo tjetër.
Përveç ndihmës së heshtur e të pandërprerë, u dallua për kontributin e tij në organizimin e lojës së futbollit të vogël. Pikërisht, edhe sot, në këtë lojë magjepse dhe atraktive, ai nuk ndalet së ndihmuari, duke mbajtur në kontinuitet dy ekipe futbolli me të gjitha pajisjet e nevojshme sportive.
Nexhati, gjithsesi, mbetet një emër i spikatur për  tifozerinë e ekipeve sportive gjilanase, sepse edhe këtu ai ka ndihmuar, me forma të ndryshme.
Njihet si  njeri me vlera qytetare, njerëzore e kombëtare.
Modest, i sinqertë, i dashur, i urtë, ferr  e  korrekt, unikat, i papërsëritshëm, pedant e i pashëm. Besnik, sentimental e senzitiv, fisnik, bujar, tolerant,  i shoqërueshëm  e përherë  i fjalës.
Ai krijoi identitetin e tij prej një qytetari human dhe i pa zëshëm, shembull i një afaristi vizionar, sportist e  dashamir i sportit.
Emblemë e mirësisë dhe dashurisë njerëzore përgjatë rrugëtimit të tij me plot sfida. Një  “margaritar’ i humanizmit, një personalitet  brilant dhe me  çiltërsi  shpirtërore!!!
Ai  la gjurmë të pashlyeshme  për humanizmin e tij në Gjilan e më gjerë.
Ky qytetar  me kulturë të gjerë,  gëzon reputacion të madh,   çmohet dhe vlerësohet shumë në mesin e sportistëve dhe qytetarëve të komunës së Gjilanit. /Kryelajmi/

You Might Also Like