Libri

PRITJES I THINJEN FLOKËT

BISER MEHMETI

PRITJES I THINJEN FLOKËT
( Cikël poezish nga vëllimi poetik në dorëshkrim )

BOTA HESHT E FLET

E fillova një këngë
Me zërin e zgalemit
Ende pa u mësuar të eci

Në folenë e dimrit të thinjur
Koha gllabëroi mëngjesin
Më nuk e pashë lumin

Vaji u zvarrit deri në qiell
Diellit ia verboi sytë
Hënës ia vrau qeshjen

Jeta mbështillet në arkivol
Lindja kërkon varrin
Pritjes i thinjen flokët

Gjaku ushqehet me pelim
Bota hesht e flet
Për gjërat që nuk kanë vlerë

Në shpirtin e pajetë
Lodrojnë mordjet e egra
Si qentë e tërbuar

E kënga vazhdon
Edhe pas mbrëmjes së fundit

PROCES

Ora e lodhur
Dergjet në burimin e shterur

Hapat e vjeshtës
Digjen në liqenin e mërzitur

Një shpatë e thyer në sy
Ndal gjëmimin e nënave

Vallja e sfilitur nga heshtja
Në bishtin e dallendyshes çlodhet

Muzgjet në dritaret e kullave
Vrasin merimangat e plakura

Orës iu kalbën akrepat
Koha u fsheh përtej bjeshkës

NJËTRAJTSHMËRI

Heshti e klithi
E njejta fjalë

Ndizem e fikem
E njejta flakë

Ngrihem e shkrihem
E njejta stinë

Vrapoj e ndalem
E njejta shpejtësi

Këndoj e vajtoj
E njejta dhembje

Dashuroj e urrej
E njejta dëshirë

Lindi e vdes
I njejti varg

ZHGJËNDËRR E VRARË

Dielli ëndërronte
Fytyrën e mbrëmjes

Ia morën këngën
Ai e dogji gjuhën

Prej tokës në qiell
Vdekja zgjati duart

Ia morën dashurinë
Ai kishte urrejtjen

Agimi mbeti pezull
Zhgjëndërr e vrarë

Ia morën vdekjen
Ai kishte lindjen

Askush nuk e pa
Kur iku nga peizazhi

NË NJË URË QËNDROVA

Prej lindjes
Në një urë qëndrova
Nga të katër anët
Erërat i pikturova

Prita ta gjej emrin
Varret dhe dashurinë
Që kurrë nuk i pata

Përtej shtatë kodrave
Erdhi një stuhi e çmendur
Dhe e shembi urën

KRIMBI NË ZEMËR

Krimbi më hyri në zemër
Dhe ma thithi gjakun
Që ishte bërë ujë

Era qeshi natën
Pse rrugën e vështrova
Me sytë që s’kishin gjumë

Kalorësit e vranë qiellin
Pastaj pshurrën mbi të
Derisa e vranë njëri-tjetrin

Stina tjetër kur erdhi
Gjeti një statujë
Dhe do kalorës të ngurosur

Kur ra shumë borë
Era më nuk qeshi
Gjuhën dikush ia preu

ËSHTË NGUSHTË PËR TË VDEKUR

Ujku i plakur argëtohet
Me kokën e një zogu të ngordhur

Dielli më nuk më ngroh
As në verë, as në dimër

Nënës në gjumin e rrejshëm
Ia fshij lotët e ngrirë

Mjegullat nëpër ballë
Lexojnë epitafet e pashkruar

Koka kërcen në flakë
Për të kënaqur ujkun e pangopur

Është shumë ngushtë për të vdekur
E shumë gjerë për të jetuar

NË DITËN E FUNDIT

Në ditën e fundit
Diellit do t’ia djeg shtratin

Mëngjesi e vjedh natën
Mbrëmja e hap varrin

Retë në qeshjet e ngrira
Hedhin vallet e mallkimit

Syri i largohet lindjes
Gjuha i afrohet amshimit

Shpirti hyn në ëndërr
Dhe bëhet guri i përjetsisë

Në ditën e fundit
Do të pshurri veten dhe botën

___________________

BISER MEHMETI , u lind në fshatin Sefer të Preshevës, shkollën fillore dhe të mesme i kreu në Ferizaj, kurse fakultetin e letërsisë dhe të gjuhës shqipe në Prishtinë. Gjatë kohës sa ka qenë stundent ka bashkëpunuar me revistat “Zëri i rinisë” dhe “Bota e re” “Epoka e Re”ku ka botuar një numër të madh shkrimesh gazetareske, por edhe krijime të ndryshme letrare. Me shkrime letrare merret që nga shkolla e mesme. Është bashkautor në librin “Katërmbëdhjetë autorë” i botuar në vitin 1985 në Ferizaj, nga Klubi letrar “De Rada” ( të cilin pushteti i atëhershëm e pati djegur!) dhe në antologjinë “Orët e bardha” të krijuesve të klubit letrar “De Rada” të Ferizajt, botuar në vitin 2001. Në gazetën “Bota sot” ka botuar një numër të madh tegimesh. Në vitin 2004 në SHB “Vatra” në Shkup ka botuar romanin “Nata pa mëngjes”. Punon në Ferizaj si mësimdhëns i gjuhës shqipe. Fitues i Çmimit letrar për roman “De Rada”, 2014 dhe i disa çmimeve letrare për tregim, në Kosovë e gjetiu .

Në vitin 2014 në konkursin anonim tradicional që e organizon Klubi Letrar “De Rada” në Ferizaj zuri vendin e parë me romanin “Fjala e ngrirë”.
Ka të botuara:
:”Nata pa mëngjes”, (roman) botues. SHB “Vatra” Shkup, 2004

‘”Katër kalorësit e apokalipsit”, (tregime) “SHB “Rrjedha ”, 2011

“Jetë e mohuar”, roman, botues SHB “Rrjedha”, Gjilan, 2012

Fjala e ngrirë (roman) botues Klubi letrar”De Rada, Ferizaj, 2014

“Dielli i ftohte”,roman, ÇMIMI I TRETE, Botues “Buzuku”, Prishtine, 2016.

 

You Might Also Like