Libri

NATA E QIRINJVE

Mirko GASHI

NATA E QIRINJVE

( Nga libri i potuar pas vdekjes, REINKARNIMI IM, Media plus art, Prishtinë, 2010 )

GJENI

Udhëton udhëton
gjeni
deri te unë

Buan te Migjeni
nga bronzi
ai gjeni

E unë
bonzi i Mnemositës
vargu I tij
qepë varrat

Ai nga bronzi
e unë
bonzi
i Mnemositës

AI ZOG

Heu, heu
po m’i mohoni qiirinjtë
në naming tim
mjerimi juaj

Kah po fluturon
ai zpg
pa grila

NATA E QIRINJVE

Buzëqesh o fëmijë
ndezi qirinjtë
shpirtërat e parrëfyer
na i sjell Kali i Varreve

Kush e ka Drinin
ujëvaren e Mirushës
flokët e drenushës

I dhezëm
i dhezëm …

VARRET

I kemi kudo
jemi
të pasur me to

E vjen koha
e pakohë
kur Kali i Varreve
na sjellë
shpirtrat
në dasmë

E ti del
s’e di kush

Mes teje
dhe atij
që ia ke qitë krahun
padukshëm
vallëzon

NANA

Ime bijë
mëson anatomi
mësimin për nanën
e mëson
me Ilirin në gji

Në lumë
këndonin najadat
në qiell
vallëzonin plejadat

Kush është
ai professor
që ia jep
notën e dobët
qoftë në ferrin e Dantes

EN GENERAL
TË MENDOSH NDRYSHE

Ajo do të thotë plotë
ajo do të thotë të luash me fjalë
e fjala është mik e armik

Ruaju prej saj se ta ha kokën
duhet ta përkëdhelësh
ta ushqesh

Hajde pra alkimist i fjalëve
prej Mirko Gashit thuaje
fjala më e uritur në gjuhën shqipe
është fjala “uri”

S’do mend mbushja barkun
ja ke zemrën

E fjalës uri
po t’ia shtrosh bukën përpara
ajo bëhet bukuri

Po të ishe më i gjymertë
e t’ia shtrosh një dash
ajo do të kënaqej e do të bëhej
dashuri

Të lumtë
uri
si të ngopesh bën çudira

NË GJYKATORE

Një plak
një lis
me plis

Tre korba
mbi pre

Gjykatëqsja
dikton dersin
mësuar pa cofur …

KALVARI
Mola
s’mbolla
për bolla

Unë mbjell elb
e më del qelb

Shumë e shumë gënjeshtra
na futën në eshtra

Halë në sy
tërë kohën

Po vyshkesh
për të bërë sefa
moh
që rrah

Si kurkush
në skamje
në mjerim

O Demir Maloku
ku është Atlandtida

Sot e mot
s’kemi lot

Jemi të pasur
ndër të rinj

E ata pleq
na vijnë bijat
pa kuleqë

Pritja
qiell
me diell

Deri diku
qiell qiell
me re
që blegërojnë

Deri diku fjalë
qiell me puhi e stuhi
me bari
që pret kavallin e vet
stuhi …
GANDIANA E PËRSËRITUR
( Samedin Mumxhiut e Anton Berishës )

Jemi
më të etshëm
se lulja për bletë

Jemi
lule ndër lulet
që flet

Se pa të ka e s’ka
uri
se pa të s’ka liri

E ne jemi plim
tri fe e një fis
por kurrë jo narcis

Në këto ditë
shpatën e ndërruam
me durim

Jemi ushtarë
të Skënderbeut

Ujë i kuq
për tokat
e mëmëdheut

Qoftë
edhe në këtë ferr
popullin askush
s’ma merr

DURO BIRI IM

Më mirë uria se koria
duro Lumi im
hala mundesh
Gandi qohet peshë
nëse ndryshe s’mundesh

LULJA

Vestalet e strehuara
në syrin tim
ma flakërojnë shikimin

Druaj most ë djegë
frikësohem
mos pot ë çeli plagë
sepse kur fishkesh ti
mplakem unë

Dhe të varrosi në ballin tim
ti aty qëndron në të si vrragë

Dhe unë harroj emrin tim
dhe kush më solli në këtë botë

AT GJERGJ FISHTËS

Homeri
do të ishte i kënaqur
të ishte bile katalla

Në bebëzën time
hyri më parë shqiponja
prej bebëzës vetëton vetëtima

U dëgjua rrufeja
u dëgjua bubullima
pastaj
nga bebëza
në fluturim
shqiponja
u bë pëllumb
dhe arriti
në ëndërr

Rreze dielli
më erdhi
në zhgjëndër
( 25.10. 1994, 09,30 h, e martë )

TEK SYLA

Unë
dhe Anton Pashku
së bashku

Harta e galaksisë
njësia e njerëzisë

Asnjëri për së dytë
s’do ta shohim
kometen e Haleit

Bija e Augustinit
në meshë
e pat gjetë
cicërrimën e shqipes

Don Noshi
fliste
për faljen e mëkateve

Pse o Zot
je aq I madh

Ti the
fali
s’dinë se çka po bëjnë

Unë s’jam ti
s’po të pyes
ti e di si do të veprosh
me ata
që bëjnë
e dinë çka bëjnë

Zot o Zot
unë s’jam Ti
po Ti e di
se çka bënë

KAÇANIKU

Nuk je krenë
je gjel sirenë

Asnjë
askush si ti
hallin nuk ma di

Ligjëron
vetëm Odën e Gëzimit

Nuk ka bletë
që me ty s’flet

Ato të dëgjojnë
dhe punën vazhdojnë

Këndo kënëgën
o Gjel i Madh

BARITORÇE
( Françeskanit Anton )

Nëpër stuhi
e puhi
me grigjën

Nderë për çdo derë
s’qënka e dielë

Po bie borë
sollën kalin
në oborr

Lidhu për barkun
e kalit
dëgjoje zemrën
daullen
e djallit

Pulëbardhat e Adriatikut
të fëmijërisë
korbat e Selanikut
të pleqërisë

Ashtu i lidhur
i thoshte grigjës në Golgotë
qëndro ime bijë qëndro im birë
për fenë dhe kombin
ju jeni martirë

Nderë për çdo derë
s’rënka e dielë

Po bie borë
ndalën kalin
në oborr

Nderë për çdo derë
të Karadakut

O Zot o Zot
nëpër puhi
e stuhi
me grigjën
dhe me ty …

You Might Also Like