Libri

MOTIVE TË MADHËRISHME

METAFORA  E  DETIT

 
MOTIVE TË MADHËRISHME
METAFORA  E  DETIT
 
Meti Rexhepi
 
erdha te djersa jote prej jodi
me dy dete në ballë nën qepallë
ëmbëlsinë e damarëve të tokës  
papërfillshëm ua njelmësoje  
e dukej se ta sillnin kot atë shije
të kaltrën ta përhirtin avujt  e djersëve vetjake
prej teje  bashkat e bardhë-hirta  
të mbushura me afshin e lëngshëm  
dhe për habi nuk e marrin njelmësinë  
të cilën e ke në buçimë
në pështymën tënde të trazimit
 
*
sapo të hysh prekë syprinën e rrëqethjes së parë  
të rrethojnë muskujt ujorë dhe çelë të kaltrën riparë
t`i lypin vrimat për mbushje
natyrshëm zbrazësinë e pushton
nuk mund t`i frysh kosit  
derisa tambli  i njelmët  
t`i kishte djegur buzët
si nuk ia qëmtoje dhe përkufizoje as një metaforë  
kurdoherë cektësia të shpie në thellësi  
pastaj thellësisë ke për t`ia lypur fijen trishtuese  
për mbështjellje boshtit të shpresës brisk-topitur
 
 
 

 
*
gjakoja t`ia përkufizoja mendjes  
metaforën e dendur si deti  
pa të çara  e vrima  
as kur zhvendos tërmeti
shtrëngatat ia trazojnë valëzimet  
zemërata dallgësh pështyjnë shkëmbinjtë dhe grimcojnë
gjymtyrë stomesh gdhendin e lëmojnë  
durimi shekullor i shpatit i lë gjymtyrët e shtatit
tërhiqet dhe shtrihet poshtë dallgëve që godasin  
duket se krejtësisht ishte ngrënë por nuk i bëhet vonë
për përftimin e cekëtinës mbi detin ende ruan ëndrrën
 
*
uniteti i ujit i kthehet shtratit  
baticë-zbaticat shkundin amullinë
thellësitë tua aq fort shtrëngojnë muskujt  
pa rënkuar mbajnë  mijëra tonë anijesh mbi shpinë
hulli shkume hapen para-prapa në çast mbyllen
tërësi muskujsh që nuk prehen zgjaten lakohen  
nuk këputen porse durimin valë-valë shtrojnë  
veçse edhe në një vrimë gjilpëre  
gishtërinjtë ujorë i fusin
menjëherë vrimë-gjilpëra bëhet shteg i hapur
deri tek porti a do t`ia dalë fundosja ose ankorimi plagë hapur
 
 
Durrës, më 8-10 gusht 2022

You Might Also Like