Libri

SFONDEVE MATANË

Rudina Muharremi BEJA

SFONDEVE MATANË

( Cikël poetik )

KANDIL I SHPIRTIT

Orfe

ende ndiehen tingujt e lirës që të fali Apollo

e muzat të mësuan t’i biesh,

dëgjohen këngët që qajnë ujërave plot zhurmë,

tek zbresin rrëmbyer për t’u përhumbur fyellit

për të sjellë pranverë.

Orfe

prekja e ëmbël e atyre gishtërinjve

fijeve shtuar nga duart e tua

për të krijuar magjinë e melodive

e të fjalëve shndërruar në këngë,

do të mahniste gjithë krijesat

e muzat që përcillnin korin e stinëve

teksa frymën

derdhje në vargje

e symbyllur këndoje për Euridikën.

Orfe

ti s’mund ta dije se sfondeve matanë

fati do të rrokullisej kundër

dhe se kafshimit të helmët fshehur barit të gjatë

atë do ta humbisje,

e se një qyqe

që atëherë do të këndonte

qenien për të ta mbushur me mungesë

trishtimit vizatuar në shpirt.

Orfe

Dashuria jote s’u venit asnjë çast

Guxove të zbrisje deri portave të Hadit

territ të mijëvjeçarëve,

me dëshpërimin e një brenge që të brente,

përmes klithjes së shpirtit

e lotit, që s’dinte të ndalte.

Orfe

Dhimbja jote do t’i shkrinte edhe akullnajat më të thella

do të zbuste tërë gurëzimin e zemrave

do të ndizte sërish shpresën e shpirtrave,

që të ceknin përsëri ato dyert memece

për të udhëtuar drejt një pranvere

që tretej mjegullave e agimeve.

Orfe

Me lirën tënde do ta bindje edhe Hadin

për madhështinë e asaj ndjenje,

që mërzitur pranoi të ta kthejë Euridikën

së bashku për të prekur ngrohtësinë e rrezeve,

zërave të ndritshëm,

për të kënduar sërish meloditë e zemrave

larg hijeve,

… sikur,

sikur gjer në fundin e ditëve

ndezur t’a mbaje kandilin e shpirtit!

KUR HUMBA SHTËPINË QË PATA NË ATDHE

M’u duk sikur humba diellin,

kur humba shtëpinë që pata në atdhe,

hënën që më vështronte nga lart

dëshirën për t’u kthyer prapë atje.

Bëj gati dhe një herë valixhet

pengut të mbetur, trishtimit si kujtim

zhytem sërish mjegullës së reve

lamtumirën t’i le vendit tim.

Më kumbojnë zëra në kujtesë

rënkimi i erës, angushtimi i mbledhur

përqafimi i nënës, i të afërmve gjithashtu,

lotët, vetmive derdhur.

Heshtur vrapoj mes shtëllunga resh

magjisë së netëve në muzg

lëndinave të zgjuara në pranverë,

për të mbërritur në shpirt!

DITË E HUMBUR

Dielli zbret me një mijë vezullime

struket pas kreshtës së një tjetër mali,

mbrëmjes më gjen

pritjes së gjatë,

tek ruaj kështjellën e shpirtit

dhe përtyp grimca heshtjeje.

MURET QË MË NDAJNË NGA VETJA

Kur dhimbjet pa ngjyrë më brejnë

ulem në teh të humnerës time.

Sa të lartë muret, që më ndajnë nga vetja!

PËR DITËN E HUMBUR

Këto rreze të ngrohta –

psherëtima

për ditën e humbur

që s’ka për t’u kthyer kurrë…

SHKALLËT E SHPIRTIT

Unë nuk mund t’i kapërdij të djeshmet,

pa zbritur më parë nëpër ato shkallë,

thërrimet pa ua mbledhur melankolive,

notat melodive,

pa i bërë edhe një herë dhimbjet gërshet,

pa u arratisur edhe një herë heshtjeve të bekuara,

rebusit të labirinteve,

e thepnajave të lodhura darovitjes së reve

që me vete sjellin përherë rrufe…

Më pas mund të ngjitem shkallëve të shpirtit,

të fluturoj lartësive,

ku korbat nuk venë

dhe me fije shprese në sqep

të ndërtoj folenë…

MBRËMJEVE TË FTOHTA

Ndoshta je mendim i parrëfyer

a regëtimë që trazon

kur troket dritares vetmitare

mbrëmjeve të ftohta.

Nganjëherë ngjan me një zbulim të ri

ardhur karvanëve që shkojnë,

nganjëherë si një diell i fshehur

mjegullave që verbojnë…

Nganjëherë zbret ngadalë

qytetit rënë në letargji

nganjëherë vjen si mungesë

që s’është tjetër veç prani..

You Might Also Like